Hur kollar man om Facebook läckt ens data

Facebook är i trubbel. Som du säkert redan hört, visade det sig för några veckor sedan att appen This Is Your Digital Life har samlat in data från miljoner av Facebook-användare över hela världen. Detta på order av den brittiska konsultföretaget Cambridge Analytica, som sedan har använt denna privata data i politiska annonskampanjer. Mark Zuckerberg, som är  VD för Facebook, har de senaste dagarna vittnat i de amerikanska senatskommittéerna. Han uppgav bland annat att hans egna personuppgifter var bland de konton som användes av Cambridge Analytica, som samlade in data från upp till 87 miljoner Facebook-användare utan deras tillstånd. Uppgifter som senare kom att användas i kampanjer relaterade till president Donald Trumps valkampanj och Storbritanniens Brexit-omröstningen.

Cambridge Analytica har sedan dess blivit avstängd från Facebook - något som kan komma att leda till nya regler av det sociala nätverket. Facebook har även lovat att göra stora förändringar på plattformen för att förhindra ytterligare missbruk av detta slag i framtiden.

Men det är ingen hemlighet att Facebook spårar användardata, annonser som relaterar till ett ämne du just skrivit om visas ju inte i din feed utan anledning...

Så här kollar du att Facebook läckt din data

Hur kan du kolla om din data var dem som delades? Enkelt! Öppna Facebook på din mobil eller laptop och gå till ditt nyhetsfeed. Om dina uppgifter var blan de som delades av Cambridge Analytica eller något annat företag som nu är avstängt, så får kommer du att få ett meddelande högst upp i ditt flöde som förklarar vem som haft tillgång till dina uppgifter.

Längst upp här i inlägget kan du se  hur facebook-meddelandena ser ut. De visar tydligt huruvida du var påverkad eller ej och hur du dubbelkollar vilka appar och webbplatser som har tillgång till din data just nu.

Många människor ser meddelandet, men väldigt många andra människor kommer inte att göra det - det är så klart möjligt att du kan ha missat det. Men du kan när som helst kontrollera genom att klicka på supportlänken. Den kommer att visa om dina uppgifter var (eller inte var) äventyrade. Om du inte ser meddelandet och även dubbelkollat på supportlänken så var du inte involverad i läckan.

Surfa Anonymt med Svensk VPN 

Svensk VPN, är ett smart system som döljer enhetens IP-adress där den är installerad. 

Alltså: använder du  Svensk VPN ser det ut som att du surfar på Internet någon annanstans än där du egentligen befinner dig.

Svensk VPN är ett pålitligt verktyg som skyddar sina användares integritet när man surfar på Internet. Tyvärr skyddar det inte mot att Facebook läcker användardata (bara genom att ta bort ditt Facebook-konto gör det helt och hållet). Men det finns många andra anledningar till varför du ska använda Svensk VPN för extra säkerhet online.

Svensk VPN döljer inte bara din IP, det låter dig också ställa in geografiska begränsningar, undvika buffering, få tillgång till Svensk TV utomlands och flera andra häftiga saker. Mer info varför du ska använda Svensk VPN hittar du här!

Ladda ner Svensk VPN idag. Vi erbjuder en månads fri användning av 20 timmar (registrera dig med bara din e-postadress)!

Gillade du bloggen? Kolla in och GILLA vår Facebook-sida


Dela detta inlägg om du gillar det:) :)